VanPetnaarPret@MichelKlopFotografie55

KroonluchterØ13 - LocHal

De grootste circulaire kroonluchter van de wereld hangt tot eind 2023 te pronken in de LocHal in Tilburg. De 32 m2 grote kroonluchter bestaat uit 169 (13×13) lampen, gemaakt van 10.000 gerecyclede petflesjes. De boodschap hierachter is dat je door anders te kijken en te doen, je van iets heel negatiefs (zwerf)afval, iets super vets kan maken. Ofwel het lelijke eendje van de straat wordt een prachtige zwaan in de lucht.

English version>

Ontwerpwedstrijd: Kroonluchter zoekt ontwerp

In de loop van 2023 gaat het ontwerp van de Kroonluchter aangepast worden. De Kroonluchter bestaat uit 169 afzonderlijke bollen die zich kunnen verplaatsen in een kubus van 5x5x5 meter. Hiervoor willen we zowel startende als gevestigde ontwerpers, creatievelingen met ideeën uitnodigen om mee te helpen. Het indienen kan varieren van een schets op een bierviltje tot een uitgewerkt 3D ontwerp. Het streven is om de nieuwe ontwerpen eind december in de Lochal te presenteren.  Het publiek kan dan in de LocHal stemmen op hun favoriet. Belangrijke punten voor de uiteindelijke keuze zijn het samenspel van de bollen, interactie met het licht en het verhaal.”   Wil jij deelnemen en heb je een tof idee? Stuur dit dan naar info@vanpetnaarpret.nl

ontwerp kroonluchter013

Crowdfunding

Het realiseren van de Kroonluchter kost veel tijd en geld. Het doel is om dit project kosten neutraal te organiseren. Dit betekent dat de tijdinvestering en productie kosten voor rekening komen van vanPETnaarPRET & partners. Het deel dat overblijft zijn de kosten die gepaard gaan met het daadwerkelijk ophangen en expositie van de kroonluchter in de Lochal. De kosten en tevens het streefbedrag zijn nu begroot op €6.500,-. Dit bedrag willen we middels crowdfunding bij elkaar krijgen. De twee varianten zijn grofweg het adopteren van één of meerdere lampen of het doneren van een bedrag naar keuze. Alvast dank!

Het verhaal achter de Kroonluchter

De kroonluchterØ13 is een set van 169 (13×13) Petlampen die gemaakt zijn van de 100% gerecyclede PETflesjes. Deze zijn voor een groot deel afkomstig van de Tilburgse straten en bij ons zijn ingeleverd. Samen vormen deze lampen de grootste circulaire Kroonluchter van de wereld. Deze is vanaf 18 september tot en met 31 december 2021 te bewonderen op een unieke plek, de LocHal (world building of the Year) in Tilburg. De ambitie van dit echt unieke ‘Statement Piece’ is om mensen te laten zien en te inspireren dat je van iets heel negatiefs (vervuiling op straat door petflesje) door anders te denken en te doen iets ongelooflijk moois kunt maken. Ofwel het lelijke eendje van de straat wordt een prachtige zwaan in de lucht.

Het proces

Het proces om de petlampen voor de Kroonluchter te maken is een bijzonder en ambachtelijk proces. De Hornbach heeft er een prachtige film van gemaakt en de passie achter de kroonluchter mooi in beeld gebracht. 

Je maakt ook kennis met de initiatiefnemer achter dit alles, 
Rolph Adriaansen. Hij vertelt hierin ook meer over vanPETnaarPRET, zijn visie en drive om dit project succesvol te maken. 

Veel kijkplezier!

Mogelijkheden:
1) Adopteer 1/3 – 1/2 of 1 lamp voor de prijs van €50 – €75 – €150;
2) Adopteer 2 of meer lampen voor de prijs van €150 per lamp met de mogelijkheid om zelf de samenstelling van de lampen te bepalen.
3) Adopteer 13 lampen voor de prijs van € 1.650,- en krijg een PetPretteam recycle sessie cadeau.

Iedereen die adopteert of bijdraagt wordt tijdens de expositie en in onze communicatie op een of andere manier, afhankelijk van bijdrage, zichtbaar gemaakt.

Veel gestelde vragen

1) Hoeveel petflesjes zitten er in de kroonluchter?
In totaal zo’n kleine 10.000 flesjes. Het aantal kan per lamp verschillen tussen de 35 en 75 flesjes afhankelijk van dikte en omvang.

2) Stopt het project omdat er nu statiegeld zit op flesjes?
Nee, we hebben nog 200.000 op voorraad om ook nog kroonluchter of pret mee te maken.

3) Zijn de lampen te koop?
Ja, de lampen zijn te koop als Kroonluchter met minimaal 3 lampen. Bij interesse neem gerust contact op; info@vanpetnaarpret.nl

4) Waarom hangt de Kroonluchter maar tijdelijk in de LocHal?
De ambitie is dat de Kroonluchter op reis als circulair symbool om zoveel mogelijk mensen het verhaal te vertellen. Wie weet blijft hij langer 😉

5) Komen de kleuren van de lampen door de doppen?
Nee, de bollen zijn 100% gemaakt van petflesjes (PET), zonder enige toevoeging van kleur of andere grondstof. Het dopje is een ander soort plastic.

Doenersfilm: Hornbach

De droom in 2019 was om een kroonluchter te maken van 100% gerecyclede petflesjes en deze op te hangen op de meest prominente plek in Tilburg. 

Meer dan 2.000 personen hebben direct of indirect een bijdrage geleverd. Het start met de mensen die de petflesjes (voor het statiegeldtijdperk), hebben opgeraapt en ingeleverd ofwel ‘local mining’. Vervolgens zijn ze handmatig schoongemaakt en tijdens allerlei events en activiteiten zijn deze flessen versnipperd met de fiets. Deze snippers zijn afgewogen en in de gewenste kleursamenstelling samengevoegd. In een oven zijn ze vervolgens omgesmolten tot een bol, die na een handmatige nabewerking gemaakt wordt tot lamp.

De ambities daarna reiken verder. Met de kroonluchter, als symbool voor de circulaire toekomst, op tournee gaan om de boodschap te verkondigen van Tilburg tot Milaan tot New York.

Bekijk de PETlampen van dichtbij

Ben je benieuwd naar de kleuren van je favoriete PETlamp? Bekijk deze door je lampcode (bijv. A6) te zoeken bij de lamp in KroonluchterØ13 in onderstaande grid. Klik daarna op plaatje en vindt de juiste PETlamp. 

'Wall of Support'

Het project is gestart in mei 2019 met het verzamelen van Petflesjes om Tilburg schoner te maken. Dat heeft niet alleen een berg aan flesjes opgeleverd maar ook veel bedrijven en organisatie die inmiddels al partner en adoptant zijn geworden. Hieronder vind je onze ‘Wall of Support’. Mocht je ook bij dragen aan ons project, dan komt je naam hier ook zeker op te staan.