Kroonluchter De Symfonie

Aanleiding
MFA De Symfonie bestaat in 2023 12,5 jaar, een uitgelezen moment dus voor een uniek en duurzaam cadeau. Dit gebeurt in de vorm van een bijzonder project, waarbij buurtbewoners van jong tot oud in beweging moeten komen. We willen hier oude verbindingen mee herstellen en nieuwe creëren. Inspiratie voor dit cadeau vormt de enorme kroonluchter in de LocHal. Een kleinere versie hiervan hangt aan het einde van dit project ook in De Symfonie.

Het project
Het idee is om door de wijk een duurzame kroonluchter bij elkaar te laten fietsen van 50 lampen, die opgehangen wordt in het Atrium van de Symfonie. Samen met de buurt fietsen wij granulaat bij elkaar uit oude (van voor statiegeld tijdperk) petflesjes. Daaruit worden 50 duurzame lampen geproduceerd, die samen een gerecyclede kroonluchter vormen. 

Samen met de wijk
Scholen, wijkverenigingen, kinderopvang, sportscholen en andere organisaties gaan vanaf januari hun beste beentje voorzetten om de duizenden flesjes te verpulveren. Dit gebeurt op de speciaal hiervoor door de van Pet naar Pret ontwikkelde recyclefietsen. Dit biedt de kans om op een laagdrempelige en plezierige manier vele wijkbewoners te betrekken, met als blijvend en gezamenlijk eindresultaat de Kroonluchter. Door deze cadeau te doen aan De Symfonie blijven alle betrokkenen voor altijd verbonden met deze lamp.

Meedoen
Ben je enthousiast over dit project en wil je met jouw organisatie ook een steentje bijdrage? Dit kan op verschillende manieren:

  • Als bedrijf of organisatie kun je een eigen lamp adopteren in de kroonluchter; 
  • Wil je op eigen locatie mee trappen om te recyclen, dan komen we graag na je toe. Informeer naar de (vele) mogelijkheden!
  • Ideeën om op een andere manier bij te dragen aan het succes van dit project door bijvoorbeeld: film, fotografie, vrijwillige inzet, wij zijn erg benieuwd.

Onze huidige partners:

Inspiratie KroonluchterØ13
De grootste circulaire kroonluchter van de wereld hangt tot eind 2023 te pronken in de LocHal in Tilburg. De 32 m2 grote kroonluchter bestaat uit 169 (13×13) lampen, gemaakt van 10.000 gerecyclede petflesjes. De boodschap hierachter is dat je door anders te kijken en te doen, je van iets heel negatiefs (zwerf)afval, iets super vets kan maken. Ofwel het lelijke eendje van de straat wordt een prachtige zwaan in de lucht. Meer informatie vind je op www.kroonluchter013.nl

Een van de partners van dit project heeft een mooie film van laten gemaakt van het proces en het verhaal en motivatie van de ontwerpers.