VanPetnaarPret@MichelKlopFotografie55

KroonluchterØ13 - LocHal

De grootste circulaire kroonluchter van de wereld hangt sowieso tot eind 2024 te pronken in de LocHal in Tilburg. De 32 m2 grote kroonluchter bestaat uit 169 (13×13) lampen, gemaakt van 10.000 gerecyclede oude (zonder statiegeld) petflesjes. De boodschap hierachter is dat je door anders te kijken en te doen, je van iets heel negatiefs (zwerf)afval, iets super vets kan maken. Ofwel het lelijke eendje van de straat wordt een prachtige zwaan in de lucht.

English version>

Ontwerpwedstrijd KroonluchterØ13

Het ontwerp van de KroonluchterØ13 in de Lochal is al ruim 2,5 jaar hetzelfde. Daarom de vraag neergelegd bij het Projectbureau Door van De Rooi Pannen of studenten het interessant vinden in kader van een schoolopdracht na te denken over een nieuw ontwerp. Afgelopen vrijdag was het zover. De 1e jaars studenten De Rooi Pannen Vormgeving zijn aan de slag gegaan. Uit de 15 ontwerpen zijn 8 finalisten gekozen op wie het publiek en de jury kan stemmen. De winnaar dingt mee naar het definitieve nieuwe ontwerp later dit jaar.

Het verhaal achter de Kroonluchter

De kroonluchterØ13 is een set van 169 (13×13) Petlampen die gemaakt zijn van de 100% gerecyclede oude(zonder statiegeld) PETflesjes. Deze zijn voor een groot deel afkomstig van de Tilburgse straten en bij ons zijn ingeleverd. Samen vormen deze lampen de grootste circulaire Kroonluchter van de wereld. Deze is vanaf 18 september 2021 te bewonderen op een unieke plek, de LocHal (world building of the Year) in Tilburg. De ambitie van dit echt unieke ‘Statement Piece’ is om mensen te laten zien en te inspireren dat je van iets heel negatiefs (vervuiling op straat door petflesje) door anders te denken en te doen iets ongelooflijk moois kunt maken. Ofwel het lelijke eendje van de straat wordt een prachtige zwaan in de lucht.

Doenersfilm: Hornbach

Het proces

Het proces om de petlampen voor de Kroonluchter te maken is een bijzonder en ambachtelijk proces. De Hornbach heeft er een prachtige film van gemaakt en de passie achter de kroonluchter mooi in beeld gebracht. 

Je maakt ook kennis met de initiatiefnemer achter dit alles, 
Rolph Adriaansen. Hij vertelt hierin ook meer over vanPETnaarPRET, zijn visie en drive om dit project succesvol te maken. 

De droom

De droom in 2019 was om een kroonluchter te maken van 100% gerecyclede petflesjes en deze op te hangen op de meest prominente plek in Tilburg. 

Meer dan 2.000 personen hebben direct of indirect een bijdrage geleverd. Het start met de mensen die de petflesjes (voor het statiegeldtijdperk), hebben opgeraapt en ingeleverd ofwel ‘local mining’. Vervolgens zijn ze handmatig schoongemaakt en tijdens allerlei events en activiteiten zijn deze flessen versnipperd met de fiets. Deze snippers zijn afgewogen en in de gewenste kleursamenstelling samengevoegd. In een oven zijn ze vervolgens omgesmolten tot een bol, die na een handmatige nabewerking gemaakt wordt tot lamp.

De ambities daarna reiken verder. Met de kroonluchter, als symbool voor de circulaire toekomst, op tournee gaan om de boodschap te verkondigen van Tilburg tot Milaan tot New York.

Toekomst

In de jaren na het ophangen van de Kroonluchter in de Lochal zijn er allerlei nieuwe ontwikkeling:

  • Kroonluchters bij bedrijven die een duurzame/circulaire ambitie willen laten zien;
  • Groot wijkproject waarbij we met meer dan 1.500 wijkbewoners gedurende een jaar een eigen Kroonluchter van 50 lampen hebben gerecycled. Mooi voorbeeld hoe afval kan verbinden en trots kan maken; 
  • De gemeente Waalwijk die in samenwerking met haar bewoners een Kroonluchter heeft gerealiseerd, die door de gemeente reist om zoveel mogelijk mensen met het verhaal te bereiken.

Kortom; de Kroonluchter is meer dan een lamp. Het is een verhaal/symbool voor circulariteit, ambitie en verbinding. Hopelijk mogen we nog op veel plekken dit verhaal vertellen.

Veel gestelde vragen

1) Hoeveel petflesjes zitten er in de kroonluchter?
In totaal zo’n kleine 10.000 flesjes. Het aantal kan per lamp verschillen tussen de 35 en 65 flesjes afhankelijk van dikte en omvang.

2) Stopt het project omdat er nu gelukkig statiegeld zit op flesjes?
Nee, we hebben nog 200.000 op voorraad om ook nog kroonluchter of pret mee te maken. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar andere petverpakkingen om kroonluchter van te maken. Inmiddels doen we dit van niet recyclebare druivenbakjes tot operatiekamer kunststof verpakkingen.

3) Zijn de lampen te koop?
Ja, de lampen zijn te koop als Kroonluchter met minimaal 3 lampen. Bij interesse neem gerust contact op; info@vanpetnaarpret.nl

4) Waarom hangt de Kroonluchter maar tijdelijk in de LocHal?
De ambitie is/was dat de Kroonluchter op reis gaat als circulair symbool om zoveel mogelijk mensen het verhaal te vertellen. Hij blijft wat langer hangen dan gepland 😉 en zijn we een nieuwe aan het maken.

5) Komen de kleuren van de lampen door de doppen?
Nee, de bollen zijn 100% gemaakt van petflesjes (PET), zonder enige toevoeging van kleur of andere grondstof. Het dopje is een ander soort plastic.

Bekijk de PETlampen van dichtbij

Ben je benieuwd naar de kleuren van je favoriete PETlamp? Bekijk deze door je lampcode (bijv. A6) te zoeken bij de lamp in KroonluchterØ13 in onderstaande grid. Klik daarna op plaatje en vindt de juiste PETlamp. 

'Wall of Support'

Het project is gestart in mei 2019 met het verzamelen van Petflesjes om Tilburg schoner te maken. Dat heeft niet alleen een berg aan flesjes opgeleverd maar ook veel bedrijven en organisatie die inmiddels al partner en adoptant zijn geworden. Hieronder vind je onze ‘Wall of Support’. Mocht je ook bij dragen aan ons project, dan komt je naam hier ook zeker op te staan.