VanPetnaarPret@MichelKlopFotografie55

KroonluchterØ13 - LocHal

De grootste circulaire kroonluchter van de wereld hangt vanaf vandaag tot en met 31 december te pronken in. World buiding of the year, de LocHal in Tilburg. De 32 m2 grote KroonluchterØ13 met 169(13×13) lampen is gemaakt van 10.000 gerecyclede petflesjes. De boodschap is dat je door anders te kijken en te doen je van iets heel negatiefs (zwerf)afval, iets super vets kan realiseren. Ofwel het lelijke eendje van de straat worden een prachtige zwaan in de lucht. 

Het verhaal achter de Kroonluchter

De kroonluchterØ13 is een set van 169 (13×13) Petlampen die gemaakt zijn van de 100% gerecyclede PETflesjes. Deze zijn voor een groot deel afkomstig van de Tilburgse straten en bij ons zijn ingeleverd. Samen vormen deze lampen de grootste circulaire Kroonluchter van de wereld. Deze is vanaf 18 september tot en met 31 december 2021 te bewonderen op een unieke plek, de LocHal (world building of the Year) in Tilburg. De ambitie van dit echt unieke ‘Statement Piece’ is om mensen te laten zien en te inspireren dat je van iets heel negatiefs (vervuiling op straat door petflesje) door anders te denken en te doen iets ongelooflijk moois kunt maken.

Crowdfunding

Het realiseren van de Kroonluchter kost veel tijd en geld. Het doel is om dit project kosten neutraal te organiseren. Dit betekent dat de tijdinvestering en productie kosten voor rekening komen van vanPETnaarPRET & partners. Het deel dat overblijft zijn de kosten die gepaard gaan met het daadwerkelijk ophangen en expositie van de kroonluchter in de Lochal. De kosten en tevens het streefbedrag zijn nu begroot op €6.500,-. Dit bedrag willen we middels crowdfunding bij elkaar krijgen. De twee varianten zijn grofweg het adopteren van één of meerdere lampen of het doneren van een bedrag naar keuze. (Hieronder wordt de crowdfunding en de mogelijkheden toegelicht). Alvast dank!

Het proces om de petlampen voor de Kroonluchter te maken is een bijzonder en veelal handmatig proces. De Brabantse Milieu Federatie heeft recent een reportage gemaakt van dit proces. 
Je maakt ook kennis met de initiatiefnemer achter dit alles, Rolph Adriaansen. Hij vertelt hierin ook meer over vanPETnaarPRET, zijn visie en drive om dit project succesvol te maken. 

Veel kijkplezier!

Toelichting crowdfunding

Het streefbedrag van €6.500,- is voor het ophangen van de Kroonluchter in de LocHal. Dit bedrag bestaat uit het huren van hoogwerkers, maken van de ophangconstructie voor de lampen, takels voor aan de spanten en aansluiting van de stroom. Gezien de omvang van dit project en het belang van veiligheid huren we hiervoor een externe partij in. Deze partij heeft ook al een deel van de kosten gesponsord.

De mogelijkheden:
1) Adopteer 1/3 – 1/2 of 1 lamp voor de prijs van €50 – €75 – €150;
2) Adopteer 2 of meer lampen voor de prijs van €150 per lamp met de mogelijkheid om zelf de samenstelling van de lampen te bepalen.
3) Adopteer 13 lampen voor de prijs van € 1.650,- en krijg een PetPretteam recycle sessie cadeau.
4) Wil je spullen doneren, waardoor wij kosten besparen bij de realisatie van de Kroonluchter (bijv. elektra, hoogwerker, communicatie, en dergelijk dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden.
Iedereen die adopteert of bijdraagt wordt tijdens de expositie en in onze communicatie op een of andere manier, afhankelijk van bijdrage, zichtbaar gemaakt.

Wensenlijstje

De komende maanden moeten er nog geregeld, georganiseerd worden om de Kroonluchter te realiseren en optimaal tot zijn recht te laten komen. Naast het doneren of adopteren zijn er op allerlei fronten ‘handjes’ nodig. Kun en wil je op één van deze onderdelen een bijdrage leveren, neem dan zeker contact op. 

  • Bedrijven en organisatie die partner willen worden;
  • Communicatie (persbericht, artikelen, nieuwsberichten, social media);
  • Kennis van elektra voor monteren van kroonluchter;
  • Helpen bij ophangen kroonluchter (15 t/m 18 september);
  • Ideeën voor locatie kroonluchter na 31 december 2021;
  • …..(of anders).

'Wall of Support'

Het project is gestart in mei 2019 met het verzamelen van Petflesjes om Tilburg schoner te maken. Dat heeft niet alleen een berg aan flesjes opgeleverd maar ook veel bedrijven en organisatie die inmiddels al partner en adoptant zijn geworden. Hieronder vind je onze ‘Wall of Support’. Mocht je ook bij dragen aan ons project, dan komt je naam hier ook zeker op te staan.